Paceri Nenas
- 1 paket rempah Gulai Ayam Daging Tok Ma
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar kerisik
- 1/4 cawan air asam jawa
- 2 sudu besar cili boh
- 1/4 cawan minyak masak
- 1 cm halia
- 2 cm lengkuas
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Sebiji nenas saiz kecil (kurang sekilogram)
- Garam dan gula ataupun nisan (1/4 keping atau ikut citarasa masing2) secukup rasa- Dicadangkan nisan
Cara-cara penyediaan :
- Kisarkan bersama bawang putih,bawang merah, halia,lengkuas,cili boh
dan dicampurkan bersama 1 paket rempah. - Bahan yang dikisar tadi dicampur bersama kerisik, dan serbuk kunyit digaul rata.
- Tumis bahan-bahan di atas dengan sedikit minyak sehingga naik bau,
kemudian masukkan air asam jawa. - Masukkan garam dan nisan.
- Tunggu sehingga mendidih sebelum memasukkan nenas.
- Tunggu sehingga masak dan sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment