Kuah Laksa Terengganu (Kuah masak)
- 1 paket rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
- 2 cawan santan
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar kerisik
- ½ inci halia
- ½ kilogram ikan panggang ( ikan selayang 4 atau 5 ekor)
- 2 sudu besar cili boh
- Sedikit serbuk kunyit
- 2 keping asam gelugur
- Nisan (nisan ¼ keping)
- Garam (secukup rasa)
Cara-cara penyediaan :
- Kisarkan bersama bawang putih,bawang merah, halia,cili boh dan dicampurkan bersama 1 paket rempah.
- Bahan yang dikisar tadi dicampur bersama kerisik, dan serbuk kunyit digaul rata.
- 2 cawan santan dimasak sehingga keluar minyak. Kemudian masukkan rempah yang digaul tadi sehingga mendidih.
- Masukkan garam,asam gelugur dan nisan.
- Tunggu sehingga mendidih sebelum memasukkan ikan panggang yang ditumbuk hancur.
- Tunggu sehingga naik minyak dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment