Nuffnang Add

Resepi Kuah Laksa Terengganu



Kuah Laksa Terengganu (Kuah masak)
  • 1 paket rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
  • 2 cawan santan
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar kerisik
  • ½ inci halia
  • ½ kilogram ikan panggang ( ikan selayang 4 atau 5 ekor)
  • 2 sudu besar cili boh
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 2 keping asam gelugur
  • Nisan (nisan ¼ keping)
  • Garam (secukup rasa)

Cara-cara penyediaan :

  • Kisarkan bersama bawang putih,bawang merah, halia,cili boh dan dicampurkan bersama 1 paket rempah.
  • Bahan yang dikisar tadi dicampur bersama kerisik, dan serbuk kunyit digaul rata.
  • 2 cawan santan dimasak sehingga keluar minyak. Kemudian masukkan rempah yang digaul tadi sehingga mendidih.
  • Masukkan garam,asam gelugur dan nisan.
  • Tunggu sehingga mendidih sebelum memasukkan ikan panggang yang ditumbuk hancur.
  • Tunggu sehingga naik minyak dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment