Resepi Gulai Nasi Dagang
Resepi untuk 25 gram rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
Bahan-bahan :
1) 1 kg ikan Tongkol ( ikan aya ) ( dikerat 3 cm tebal )
2) 1 paket Rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma .
3) Cili merah / hijau .
4) 1/2 sudu kecil serbuk kunyit .
5) 2 sudu besar cili boh .
6) 2 keping asam gelugor .
7) 2 cawan santan .
8) 1 sudu kecil kerisik .
9) Gula melaka dan garam secukup rasa .
Bahan-bahan untuk dikisar :
1) 4 ulas bawang merah .
2) 3 ulas bawang putih .
3) 1 cm halia .
4) 2 cm lengkuas .
Cara-caranya :
1) Rebus ikan bersama asam gelugor , garam dan 1/2 cawan air . Biarkan .
2) Santan dimasak sehingga naik minyak .
3) Masukkan Rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma , bahan-bahan yang dikisar , cili boh , kunyit dan
kerisik ke dalam santan . Kecilkan api .
4) Apabila naik minyak , masukkan ikan rebus bersama airnya , garam dan gula melaka secukup rasa .
5) Masukkan cili merah / hijau sebelum diangkat . Hidang bersama nasi dagang .
Lupe nok masukkan resepi nasi, nanti akan dimasukkan...
ReplyDelete